ainapuigner-kdhD--620x349@abc

La Generalitat crea “Aina”, un projecte de inteligencia artificial para assegurar el futur del català

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dijous el projecte “Aina” amb l’objectiu d’assegurar la competitivitat de l’català en el món digital.

Es tracta d’un projecte d’intel·ligència artificial en què, segons Puigneró, no només ha treballat la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, sinó també altres com els departaments de Cultura o de Presidència, ha indicat en roda de premsa.

Escollir el català en l’era digital
El projecte es va iniciar el 2018 mitjançant “un consell interdepartamental on es va posar de rellevància la importància de la llengua catalana en aquest nou context digital i de contacte amb les màquines”, ha concretat el conseller.

“Aina” es finançarà amb 13,5 milions d’euros de fons europeus, amb l’objectiu que els ciutadans puguin triar el català en el món digital a el mateix nivell que els parlants d’un idioma global com l’anglès o el castellà. De moment, la compilació de dades ha començat amb una aportació de 250.000 euros de el Departament.

Homenatge a “la defensora” Aina Moll
El nom de el projecte fa un homenatge a la defensora de la llengua catalana Aina Moll, que va exercir de directora de Política Lingüística de la Generalitat entre els anys 1980 i 1988.

“Hem de contribuir a fer de l’català una llengua vehicular en l’àmbit digital, atès que l’Estat no compleix amb l’article 3 de la Constitució i no protegeix la nostra llengua”, ha ressaltat el conseller. I ha afegit: “És probable que escoltem abans a Alexa parlar català que als polítics al Congrés”.

“Aina proporcionarà altaveus, traductors i totes les eines necessàries per a la igualtat d’oportunitats de la llengua catalana”, segons Puigneró. Així mateix, ha recordat: “Som un país amb llengua pròpia i cultura universal, que no és millor ni pitjor que les altres, senzillament és la nostra”. De moment, únicament es treballa amb el català estàndard, però s’ha avançat que es crearan nous “corpus” per incorporar les diferents variants dialectals de l’català, diferents registres lingüístics i arxius de veu i imatge.

Tags: No tags

Comments are closed.